20 Şubat 2009 Cuma

Baba Hakkı'yı küstüren Fulya, Demirören'i de mahkemelik etti

Beşiktaş bu işten bir kuruş bile zarar ettiyse bu işte parmağı olanları Allah'a havale ediyorum.Bir söz vardı bizim tribünde

"Beşiktaştan menfaat bekleyen
Anasından ... beklesin diye "

Biraz ağır bir laf ama düşününce yüzde yüz katılıyorum.
Kartalbafiler.

* * *

Baba Hakkı'yı küstüren Fulya, Demirören'i de mahkemelik etti


Beşiktaş 'yarım asırlık' rüyası Fulya Kompleksi açıldı. Beşiktaş'ın efsane başkanı Hakkı Yeten, Fulya nedeniyle iftiraya uğrayıp kulübe küserken, bugünkü başkan Yıldırım Demirören de mahkemelik oldu. Beşiktaş, 4 yıllık bir sürenin sonunda, kendi ifadesiyle, "yarım asırlık bir rüya"yı gerçekleştirdi. BJK Fulya Süleyman Seba Kompleksi, dün itibarıyla tamamlandı.

Aşçıoğlu İnşaat'ın yüklendiği ve 210 milyon dolar maliyetli projeye bugüne kadar 185 milyon dolar harcandı ve 20 milyon dolar daha harcanak. Beşiktaş, 21 Temmuz 2005'te yapılan ve 17 firmanın katıldığı ihaleyi kazanan Aşçıoğlu İnşaat ile kat karşılığı bir anlaşma yaptı. Alan olarak Beşiktaş yüzde 67, Aşçıoğlu ise yüzde 33'üne sahip. Beşiktaş projede yer alan mağazalar, hastane, market ve otopark gibi alanları alırken, Aşçıoğlu konutların bulunduğu 2 kuleyi aldı. Beşiktaş, kompleksten yıllık 11.5 milyon dolarlık gelir hedefliyor. Ancak Fulya'ya kazma vurulduğundan bu yana tartışmalar eksilmedi. Hatta bu tartışmalar 1960'lara kadar dayanıyor.

Baba Hakkı'ya iftiraKompleksin yükseldiği bugünkü Fulya arazisine 30 bin kişilik stat için başvuran Beşiktaş'a devlet ancak 5 bin kapasite izni verir. Beşiktaş buna karşı çıkar ama zamanla bürokrasi "ya 5 bin ya da hiç" deyince kulübün efsane başkanı "baba" lakaplı Hakkı Yeten, "Hele bir alalım, ileride kapasiteyi artırırız" düşüncesiyle "5 binlik stada" rıza gösterir.Ancak bir süre sonra muhalifler efsane başkanı küstürecek dedikodular üretmeye başları.Onlara göre, Yeten, 30 bin kişilik stadı baltalıyor, çünkü evleri istimlak edilmesi söz konusu olan mal sahiplerinden küçük stat karşılığında istimlaktan kurtulacakları için komisyon alacakmış. Beşiktaş için kendi evini bile ipotek ettiren Yeten'e yönelik bu iftiralar efsane başkanı kulübe küstürür ve köşesine çekilmesine neden olur.

Beşiktaş Kognresi ise Hakkı Yeten yönetimini ibra edip kendisini de onursal başkanlığa seçerek, iftiracılara yanıt verir. Yeten'in sağladığı araziye 1973'te göreve gelen Mehmet Üstünkaya altyapı tesisleri kurmak için çalışmalar başlatır ve yaklaşık 10 yılda tamamlar. Buranın tapusunu ise Süleyman Seba kulübe kazandırır. Serdar Bilgili yönetimi bugün vücut bulan yapının projelerini oluştururken, Yıldırım Demirören de ihalesini gerçekleştirip kurdeleyi keser. Bugün de mahkemelikAncak, bugün de Yıldırım Demirön yönetimi Fulya nedeniyle mahkemeliktir.

Projede sonradan ilave edilen 5 kattan (40 daire) Beşiktaş'ın hakkı olan yüzde 67'si (26-27 daire) alınmadığı için 2008'de yönetimi ibra etmeyen 5 kongre üyesi mahkemeye gitti.Son olarak bilirkişi tayin eden mahkeme henüz tamamlanmış değil. Aşçıoğlu İnşaat'ın sahibi Yaşar Aşçıoğlu ve Beşiktaş Yatırımlardan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Durusoy, ortada ilave 5 kat olmadığını ve sözleşmede öngörüldüğü üzere Beşiktaş'ın yüzde67'lik bir alana sahip olduğunu belirtiyor. Projede Beşiktaş'ın zarara uğratıldığını savunan kongre üyesi gazeteci Atıf Keçeci ise ilave 5 kat çıkıldığı resmi makamlarca da teyid edildiğini söylüyor. Gayrimenkul Uzmanı Mutlu Demirdelen ise projede başlangıçta yanlış bir paylaşım yapıldığını belirterek, "Beşiktaş mutlaka kulelerden birini almalıydı" diyor.Keçeci de "Bu iş gayrimenkul yatırım ortaklığı şeklinde yapılsaydı bugünkü gelirin en az iki katı elde edilirdi" diye konuşuyor.

Öte yandan futbol ekonomisti Mete İkiz, Fulya'nın başarılı bir proje olduğunu belirterek, "Bu ölçekte bir yatırım bir de Barcelona'da var. Dolayısıyla kıymetli bir yatırım. Kulübe nakit akışı sağlayacak. Bu kriz ortamında gelir tatlı gibi gözükse de uzun vadeli bakınca yatırım şekli GYO şeklinde olsaydı daha iyi olurdu. Halka arzla ikinci bir gelir de sağlanırdı" diyor.

Yaşar Aşçıoğlu (Aşçıoğlu İnşaat'ın Sahibi)Ruhsatın olmadığı yönünde çıkartılan haberler yalan. İlk plana Mimarlar Odası dava açtı ve yürütmeyi durdurma kararı verildi. Biz yeni bir plan yaptık ve bunun için ruhsat aldık. Buna karşı açılmış bir dava yok. Dava açılsa ve yürütme bir yana, iptal kararı bile çıksa inşaatın yüzde 70'i bittiği için iskan verilmek zorunda. Beşiktaş yönetimine açılmış ibra davasının gerekçesi benim. Bir Allah'ın kulu varsa ben aldığım fiyata devretmeye hazırım. Projede en değerli yerleri kulüp aldı. Keşke ben kârlı olsaydım. Bu işe girerken bana çevrem "kafayı mı yedin" dedi. Derdimizi anlatamadık. Bana düşen 248 daireyi kiraya versem yılık gelir bakımından Beşiktaş'ın elde edeceği gelirin üzerine çıkamam. Onların yerlerinin geliri daha yüksek. Şu ana kadar sattığım 183 daire ile maliyeti henüz çıkartamadım. Zarar edeceğimi düşünmüyorum ama işin sonunda belli olacak bu. Benim en büyük kârım Beşiktaş tarihine geçmiş olmam. Bu kompleks futbol ekonomisi açısından da doğru bir projedir.

Mutlu Demirdelen (Gayrımenkul Uzmanı)Projede itirazlar ilave 32 bin metrekarelik (5 katlık ilave) odaklanıyor. Paylaşımda kulübün kira getirili; otel, market, hastane, ofisleri alması doğrudur. Konutu, yap-sat olarak düşünen müteahhit firma, kolay nakite döneceği için seçmiştir. Eğer projenin başlangıcında müteahhit metrekaresi 2000 dolardan daire sattıysa bunu kimlere sattığı önemlidir. Proje başlarken bu bölgede metrekare fiyatları 10 bin dolardı. Örneğin Shappire, Trump, Astoria projeleri... Bu arsanın sahibi her zaman pazarlıkta güçlü olandır ve paylaşımda en azından zararlı çıkmaması lazımdı. Beşiktaş yöneticileri imar planlarında bir değişiklik olursa, ilave olursa bunun ne şekilde pay edileceğini sözleşmeye yazmalılardı. 32 bin metrekarelik ilave kapalı alanın kule dairelere ve inşaatın genel büyüklüğüne yansıması sonucu 21 bin metrekarelik alan Beşiktaş'a ek olarak verilmeliydi. Fulya'da Beşiktaş'ı zarara uğratan ek imar planından elde edilen en değerli dairelerdir. Burada Beşiktaş'ın yıllık zararı 1.5- 2 milyon dolar civarındadır.

Atıf Keçeci (Beşiktaş Kongre Üyesi)İlk projeye daha sonra 5 kat daha ilave edilerek 40 daire kazanıldı. Bu 40 daireden Beşiktaş'a 26-27 daire düşüyordu. Ancak bu haktan 6 milyon lira karşılığında vazgeçti kulüp. Beşiktaş'a toplam alandan 108 bin metrekare, Aşçıoğlu'na da yaklaşık 55 bin metrekaresi de Aşçıoğlu'nun. Beşiktaş'ın 108 binin yüzde 80 garaj, Aşçıoğlu'nun 55 binin ise sadece 9 bin metrekaresi. Yüklenici Aşçıoğlu'nun 2 blokta 248 dairesi var. Bunların en ucuzu 1 milyon 765 bin TL. 20 ile 36. kat arasındaki dairelerin fiyatı bunun iki katı. Örneğin Rahmi Koç'a 4 milyon dolardan sattı bir daireyi. Bakın, Beşiktaş kendi payından restoran alanlarını 25 yıllığına Aşçıoğlu'n metrekaresi 17 dolardan kiraladı. Mağazalar bölümünü ise 23 dolardan. Fulya'ya en yakın AVM Cevahir'dir. Orada Beşiktaş Divan Kurulu Başkanı Şeref Nasır'ın da mağazası var. Kendisine metrekareye ödediği kira bedelini sordum bana "100 dolar" dedi.Beşiktaş burayı GYO yoluyla daha kazançlı bir yatırıma dönüştürebilirdi.

İlhan Durusoy (Beşiktaş Yatırımlardan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi)Proje kat karşılığı anlaşmasıyla yapılmıştır. Alanan yüzde 67'si Beşiktaş, yüzde 33'ü de Aşçıoğlu'nundur ve sözleşmede bu hükümlere uyulmuştur. 5 kat, 40 daire nereden çıkartılıyor.Bazı kimseler kendilerine hayali olarak bunları ortaya çıkartıyor. Başta 24 katmış da sonra 36 kat olmuş da... Böyle şeyler yok. İmar planına göre proje ne kadar genişlerse kulübün de yüzdesi artar. Ekstra kat ve alınmış 6 milyon lira olayı yoktur. Projede ne görünüyorsa biz onu aldık.Açılan dava yönetim kurulunun ibrasına dairdir. Mahkeme bu işler ne anlar. Onlar bilirkişi tayin eder ve neticede yanlış bir şey olursa düzeltilir.

RAKAMLARLA BJK FULYA SÜLEYMAN SEBA KOMPLEKSİ

2005'te ihaleye çıkıldı ve 17 firma teklif verdi.2005'te inşaat başladı ve 4 yılda tamamlandı.

Komplekste 34 katlı iki kule, 55 bin metre kare otopark, 20 bin metre kare çarşı alanı, 5000 metrekarelik restoran 13 bin metre karelik 22 katlı ofis binas, 15 bin metre karelik 15 katlı hastane bulunuyor.

185 metrelik uzunluğu ile Türkiye'nin 6. yapısı

210 milyon dolar maliyetli projeye bugüne kadar 185 milyon dolar harcandı.

Beşiktaş'ın yıllık kazancı 11.5 milyon dolar olacak.

Kompleksteki iki kulede toplam 248 daire var ve 183'ü satıldı.

Alan olarak kompleksin yüzde 67'si Beşiktaş'ın, yüzde 33'ü Aşçıoğlu'nun.

İlk dönemde dairelerin metrekaresi 2 bin dolardan satışa çıktı.Daire metrekare fiyatı sonra 6-7 bin dolara çıkarken, bugün 2 bin dolar civarında.

Beşiktaş'a ait hastaneyi Acıbadem, hipermarketi Real, teknomarketi Mediamarkt ve ofis ve yiyecek bölümünü ise Aşçıoğlu İnşaat kiraladı.

Referans, 19.02.2009

Hiç yorum yok:


http://bjktaraftarproje.com/